

NOAA OA Community Meeting and Mini-Symposium

Open meeting for OAP PIs + NOAA partners

Hosted by the NOAA Ocean Acidification Program

January 7-9, 2020

University of Miami, RSMAS Campus Doherty Marine Science Center Auditorium 4600 Rickenbacker Causeway, Miami, Florida

Remote Connection Available

Meeting POC: Emily Osborne (emily.osborne@noaa.gov)

Meeting Goals

- Scientists across disciplines and regions are informed of the most recent OAP-supported research efforts and findings
- As a community, needs are established to shape strategic direction of the OAP in line with the 2020 NOAA Ocean and Great Lakes Research Plan
- Collaborations are fostered within the OA community to advance OAP strategic objectives

Day 1 (Tuesday, January 7)

Day 1 Activities:

- Share and discuss the new 2020 Ocean and Great Lakes Acidification Research Plan
 - Presentations on OAP-funded research results in the mid- to high-latitudes

- Participants Arrive, Registration Opens and Breakfast Available 8:30-9:00
- Meeting Welcome and Objectives (Libby Jewett, OAP Director, Roni Avissar, RSMAS Dean and Ben Kirtman, CIMAS Director, 15 min) 9:00-9:15
- Introduction to the 2020 NOAA OA Research Plan: National Research Objectives for the coming decade of OA science (Emily Osborne and Libby Jewett, 30 min) 9:15-9:45
- Regional Perspectives: NOAA's OA Research Plan Panel: Establishing regional gaps and needs in OA science (Moderator: Dwight Gledhill, 1 hr) 9:45-10:45
 - Objective: Regional chapter author leads provide a high-level overview of the regional research needs that are in the draft NOAA OA Research Plan.
 - Richard Feely (Open Ocean)
- Jessica Cross (Arctic and Alaska)
- Hannah Barkley (US Coral Reefs)
 Shallin Busch (West Coast)
- Leticia Barbero (SE Atlantic and Gulf)
 Shannon Meseck (NE and Mid-Atlantic)

Break (Coffee and tea provided, 15 min) 10:45-11:00

Poster Session 1 and Lightning Talks (1 hour) 11:00-12:00

LUNCH (Catering by SALT) 12:00-1:00

Regional Session 1: Arctic and Alaska (Chairs: Hurst and Cross) 1:00-2:30

Break (Coffee and tea provided, 15 min) 2:30-2:45

 Regional Session 2: New England and Mid-Atlantic Bight (Chairs: Meseck and Chambers) 2:45-4:15

Break (Coffee and tea provided, 15 min) 4:15-4:30

- Regional Session 3: West Coast (Chair: Shallin Busch) 4:30-5:30
- Closing Remarks (Libby Jewett) 5:30

No Host Happy Hour: The Wetlab

Day 2 (Wednesday, January 8)

Day 2 Activities:

- Presentations on OAP-funded research results in the low-latitudes and open ocean
- Plenary discussion on perceived research needs and collaborative opportunities
 - Panel discussion on NOAA OA Research Partnerships

- Participants Arrive, Registration Opens and Breakfast Available 8:30-9:00
- Welcome and Ice Breaker (Dwight Gledhill, OAP Deputy Director, 15 min) 9:00-9:15
- Regional Session 4: Southeast Atlantic and Gulf of Mexico (Chair: Leticia Barbero)
 9:15-10:15

Break (Coffee and tea provided, 15 min) 10:15-10:30

- Regional Session 5: Caribbean and Florida Keys (Chair: lan Enochs) 10:30-11:30
- Poster Session 2 and Lightning Talks 11:30-12:30

LUNCH (Catering provided by SALT) 12:30-1:30

• Regional Session 6: Pacific Islands (Chair: Hannah Barkley) 1:30-2:30

Break (Coffee and tea provided, 15 min) 2:30-2:45

- Regional Session 7: Open Ocean (Chairs: Dick Feely and Sophie Chu) 2:45-3:45
- Rapid Group Synthesis Activity: Identifying interdisciplinary research questions in light of established research needs (Emily Osborne, 45 min) 3:45-4:30
 - <u>Charge:</u> Review research objectives and propose revisions, expansions or new objectives. Consider the OAP trifecta, to identify interdisciplinary research questions that can address actionable, near-term science needs.
- NOAA Research Partners Panel: Reflecting on Partnerships and Collaborative Opportunities (Moderator Erica Ombres, 1 hr) 4:30-5:30
 - Objective: Showcasing partnered projects results and discussing new collaborative opportunities that respond to shared stakeholder needs.
- Integrated Ocean Observing System
- National Sea Grant Office
- Coral Reef Conservation Program
- National Centers for Coastal Ocean Science
- Ocean Observing and Monitoring Division
- National Marine Sanctuaries
- Closing Remarks (Libby Jewett) 5:30

^{**}No Host Dinner Location TBD (near hotels in Coconut Grove)**

Day 3 (Thursday, January 9)

- Panel and group discussion on OAP response to stakeholder needs
- Strategic breakout group discussions on implementing NOAA's OA Research Plan

Participants Arrive, Registration Opens and Breakfast Available 8:30-9:00

- Welcome and Objective Setting (Emily Osborne, OAP Staff) 9:00
- OA Stakeholder Panel: Engaging tribal, citizen scientists and industry stakeholders in OA research (Libby Jewett, 1 hr) 9:00-10:00
 - Objective: Identify and discuss, who are OAPs non-academic stakeholders, what are their needs and how can OAP research respond.
- Facilitated Plenary Activity: Who are OAP stakeholders and how can their needs be met? (Erica Ombres, 45 minutes) 10:00-10:45 am
 - Objective: Discuss who are all of the OAP's stakeholders. Who is being served now and who could benefit from greater engagement?

Break (Coffee and tea provided, 15 min) 10:45-11:00am

- OA Research Plan Strategic Breakout 1: Where do we want to go? 11:00-12:30
 - Charge: Refine, revise and prioritize actions laid out under the national research objectives that are most critical to making urgently needed near-term progress.

LUNCH (Catering provided by SALT) 12:30-1:30

- Report from Breakout 1: OAP's Near Term Research Actions (45 min) 1:30-2:15
 - Charge: Present refined research objective actions, identify near-term actions to be further developed in breakout 2 and discuss response to stakeholders needs.
- OA Research Plan Strategic Breakout 2: How do we get there? (1.5 hr) 2:15-3:45
 - Charge: Stratege on what tools, expertise, partners and stakeholders are needed to make progress towards your focus research action(s).

Break (Coffee and tea provided, 15 min) 3:45-4:00pm

- Report Out from Breakout 2: Strategies for Implementation (1 hr) (4:00-5:00)
 - Charge: Report-out on implementation plans for undertaking near-term actions.
- Plenary Final Thoughts and Closing Remarks (Libby Jewett) 5:00